Kan vi forebygge toxic atferd i gaming?

Vi skal sammen med Beate Hygen (Seniorforsker i NTNU Samfunnsforskning AS), Rune Fjeld Olsen (Spilljournalist i Level Up) og Beate Våje (Seniorrådgiver i Medietilsynet) jobbe med å skape bevissthet blant ungdom og voksne om hva som skaper kjønnsforskjeller i dataspill, og i å bidra til at dette blir en tryggere og mer inkluderende arena for begge kjønn.

I undersøkelsen Barn og medier 2022 kunne vi lese at andelen jenter (9 – 18 år) som spiller dataspill har gått ned signifikant fra 76 til 59 prosent de siste to årene.

I flere kvalitative studier rapporterer jenter at de opplever å ikke bli tatt seriøst i dataspill. Det er ikke uvanlig at jenter som spiller skjuler hvilket kjønn de er overfor andre spillere, for å unngå ubehagelige situasjoner. Et av de viktigste problemene som skaper kjønnsforskjeller i dataspill og utrygge arenaer, er toxic adferd.Toxic atferd karakteriseres av å snakke nedsettende om andre, kommentere andres utseende, ødelegge for andre, seksuell trakassering, uthenging og annen negativ oppførsel.

Problemet er stort: 74% av voksne i USA opplever en eller annen form for trakassering når de er på nett. 1 av 3 (29%) hadde opplevd å bli doxxed (personlig informasjon spredd på nett, adresse og telefonnummer). Hele 1 av 4 kvinner har opplevd så mye trakassering at de til slutt valgte å SLUTTE med spilling. Svært mange kvinnelige gamere velger å bruke mannlige aliaser, og benytter seg ikke av mikrofon når de spiller-dette for å unngå trakassering fra mannlige spillere.

Vi har rigget et fantastisk godt team som skal jobbe med prosjektet i 2023! Level Up skal produsere en video-serie om Toxic Adferd, som handler om etikk, moral og behandling av medmennesker når man spiller online eller deltar i communities. Beate Hygen er den vi kjenner som kan mest om ungdom og gaming. De siste årene har forskningen hennes på barn, unge og gaming vært mest fremtredende. Forhold som spillavhengighet, sosial kompetanse, selvtillit, forløpere for, og konsekvenser av gaming belyses i hennes forskning. Hun er derfor en fantastisk ressurs, med mye forskningsbasert innsikt i spørsmål om hva som skaper kjønnsforskjeller i dataspill. Dette gleder vi oss til 🦄

Finne på noe sammen?

Enkelt. Send en epost til Trine eller Tor Martin.

Kontakt

Trine Lise Kristiansen

Daglig leder / partner

trine@superponni.no+47 977 44 074

Tor Martin Nordvik

Kreativ leder / partner

tormartin@superponni.no+47 913 51 290
Adresse:
Søndre gate 11, DIGS 7011 Trondheim

Epost:
hei@superponni.no
Telefon: +47 57 99 99 09
© 2023 Superponni